A zsilipkapu is csak ember

A fenti felvetéssel sokan vitatkoznának. Ugye? Elvégre hidraulikával mozgatott több tonnás acél szerkezetet látunk, ami sok-sok víz súlyát tartja mindaddig, amíg a hajók felemelkednek, vagy lesüllyednek a kamrában attól függően, hogy éppen merre tartanak.

Pedig bizony napsütéses időben vidáman nyílnak és csukódnak a hajók előtt és mögött, esős borús időjárás esetén pedig nehezebben mozognak a dugattyúik. Télen a jeges vízben megszenvednek minden nyitást és csukást. Abban is hasonlítanak, hogy évente szabadságra kell menniük, mint az embereknek, amikor feltöltődnek, megújulnak egy dolgos év után. Idén sem lesz ez másként, hiszen április 13-án megint megkezdődik a szokásos éves zsilipzárlat, amikor 3 héten át a megfáradt tagjaik kapnak kezelést.

Sajnos balesetek is történnek velük, mint velünk. Ők is összetörnek, amikor egy virgonc, neveletlen, az árujával együtt vagy kétezer tonnás hajó teljes erőből nekik megy. Mint most az erlangeni zsilipkapunak. Csak ez az eset most nem csak neki fájt, hanem annak a több mint száz hajónak is, akik napokig ácsorogtak, amíg szegény kaput újra cserélték.

 

 Foto: Internet, donaukurier.de

 

 

Kruppa Ferenc

Fluvius

 

 

 

 

2015. március 23. 13:52

Vissza a hírekhez